Blog
Οι υδατοκαλλιέργειες και η προστασία απειλούμενων θαλάσσιων ειδών
Η ακτογραμμή της Ανδαλουσίας είναι το σπίτι ενός τοπικού είδους θαλάσσιας ανεμώνης. Η «Anemonia sulcata» παίζει σημαντικό ρόλο στο παράκτιο οικοσύστημα, έχει ελπιδοφόρες φαρμακευτικές ιδιότητες, ενώ η τοπική κουζίνα έχει ανακαλύψει εδώ και πολύ καιρό τη γαστρονομική της αξία. Βρίσκεται στο μενού πολλών εστιατορίων.
Το μαγείρεμα της ανεμώνης είναι εύκολο: την αλευρώνεις και μετά τη βάζεις για ένα λεπτό σε καυτό ελαιόλαδο. Κάτω από την τραγανή κρούστα, η ανεμώνη παραμένει μαλακή και χυμώδης. Ο συνδυασμός της με κρέμα αβοκάντο, μάραθο, σκόρδο και αρμύρα κάνει τη δημιουργία του σεφ Χεσού Γκονζάλες ένα αξέχαστο πιάτο: «Χρησιμοποιούμε πολύ αυτό το φυτό στην περιοχή μας, χάρη στις πολλαπλές χρήσεις του. Έχει μια πολύ αυθεντική, πολύ γεμάτη, θαλασσινή γεύση και μπορεί να μαγειρευτεί με πολλούς τρόπους. Όσοι την δοκιμάζουν για πρώτη φορά εντυπωσιάζονται τόσο από τη γεύση, όσο και από την ζελεδένια υφή της. Όταν δεν την γνωρίζεις είναι μια εκπληκτική, απολαυστική εμπειρία».
Η Άνα Εστέρ Ορτίζ είναι υπεύθυνη μια υδατοκαλλιέργειας. Καλλιέργησε τις ανεμώνες του εστιατορίου στο πλαίσιο του πρότζεκτ «Ορτιμάρ». Αποτελεί μέρος του προγράμματος «Pleamar», που χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. Ο στόχος του είναι να αποκαταστήσει τους πληθυσμούς ανεμώνης, που διαρκώς μειώνονται: «Μέχρι τώρα, όλες οι ανεμώνες που μπορούν να αγοράσουν οι καταναλωτές στην αγορά, ή να φάνε στα εστιατόρια, προέρχονται από την παραδοσιακή αλιεία. Αυτό έχει οδηγήσει σε σημαντική μείωση των πληθυσμών στα φυσικά τους ενδιαιτήματα. Υπάρχει ανάγκη για έναν μηχανισμό σωστής διαχείρισης, γιατί χωρίς αυτόν, το είδος κινδυνεύει με εξαφάνιση».
Θερμοκήπια με λαχανικά καλύπτουν τεράστιες εκτάσεις στη μεσογειακή πλευρά της Ισπανίας. Εδώ συναντούμε έναν διαφορετικό τύπο καλλιέργειας. Στο παρελθόν, αυτές οι δεξαμενές χρησιμοποιούνταν για ιχθυοκαλλιέργεια. Αλλά σήμερα συμμετέχουν σ’ ένα πρωτοποριακό πείραμα. Μια εταιρία του Πανεπιστημίου της Γρανάδας, η iMare Natural βρήκε έναν αποτελεσματικό και βιώσιμο τρόπο για την καλλιέργεια θαλάσσιων ανεμώνων, όπως μας εξηγεί η Ορτίζ: «__Εδώ τις καλλιεργούμε, τις αναπαράγουμε και τους προσφέρουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, πριν τις ξαναβάλουμε στην θάλασσα».
Οι ερευνητές πήραν 100 ανεμώνες από τη θάλασσα και τις πενταπλασίασαν, χρησιμοποιώντας αγενείς μεθόδους αναπαραγωγής. Οι ανεμώνες χρειάζονται συγκεκριμένη θερμοκρασία και σύνθεση νερού για να αναπαραχθούν. Οι επιστήμονες δημιούργησαν συνθήκες αντίστοιχες με αυτές που υπάρχουν στο φυσικό τους περιβάλλον. Μιμούνται ακόμη κι ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η υδατοκαλλιέργεια που είναι η χημική μόλυνση και η ρύπανση με θρεπτικά συστατικά. Η μείωση των αποβλήτων είναι συχνά πρόκληση για τις μονάδες υδατοκαλλιέργειας. Πώς αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα σε ένα κλειστό σύστημα;
«Έχουμε ένα μικρό θαλάσσιο οικοσύστημα στο οποίο κάποια είδη χρησιμοποιούν τα οργανικά απόβλητα άλλων ειδών για να κρατήσουν το σύστημα εντελώς καθαρό. Έτσι μειώνονται το αποτύπωμα σε άνθρακα, η ανάγκη για θαλασσινό νερό και η ενεργειακή κατανάλωση» υπογραμμίζει η Ορτίζ.
Αυτό μπορεί να βοηθήσει και την γεωργία. Αυτή η υδροπονική καλλιέργεια αρμύρας, των σπαραγγιών της θάλασσας τα πάει περίφημα στο ίδιο αλμυρό νερό που χρησιμοποιούν θαλάσσια ζώα και μικροφύκη. Η Μάρτα Ντελγκάδο Χερέρα είναι ερευνήτρια της iMare Natural: «__Αυτό το φυτό, μέσω ενός συστήματος ριζών που βλέπουμε εδώ, απορροφά τα θρεπτικά συστατικά από το νερό, καθαρίζοντάς το από το υπερβολικό άζωτο. Το καθαρό νερό μεταφέρεται μέσω αυτών των σωλήνων πίσω στη δεξαμενή».
Αυτή η μέθοδος είναι γνωστή ως ολοκληρωμένη πολυτροφική καλλιέργεια. Επιτρέπει την ανάπτυξη θαλάσσιων ειδών με ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές κατευθύνσεις της μελλοντικής ανάπτυξης της ευρωπαϊκής ιχθυοκαλλιέργειας. Το νέο πλαίσιο της πολιτικής της Ε.Ε. σ’ αυτόν τον τομέα δίνει έμφαση στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα και την καινοτομία.
Διαβάστε αναλυτικά στοιχεία στο άρθρο της euronews.com:
Πηγή: euronews.com